top of page
  • Tuincentrum Hollaert

Mediterrane bomen en planten in uw tuin, zo doet u dat!

Olijfbomen, palmbomen, oleanders en vijgenbomen zijn bij ons erg in trek. Mensen zien ze op vakantie. Ook op televisie in natuur- en reisprogramma’s. Dat roept mooie herinneringen op en zet aan om die zuiderse pracht naar de eigen tuin te halen. Dat kan maar het moet wel doordacht gebeuren om de planten niet te bruuskeren. Tuincentrum Hollaert weet er alles van en adviseert u graag hoe eraan te beginnen.


Kies het goede moment: lente of herfst


Mediterrane bomen groeien in een droger en warmer klimaat dan het onze. De nachten kunnen in het zuiden wel steenkoud zijn. Maar dat betekent niet dat ze sowieso bij ons zullen gedijen. De bomen moeten geleidelijk aan wennen aan hun nieuwe omgeving.

De beste periode om een olijfboom of palmboom in uw tuin te planten zijn de mildere tussenseizoenen. Enerzijds de herfst wanneer de grond nog warm is van de zomer en voor de eerste koudeprikken. De boom heeft dan voldoende tijd om wortel te schieten voor de winter begint. Of anderzijds de lente, na de strenge winterkou. Lentebuien maken de grond vochtig en stimuleren de wortelgroei voor de drogere zomer er aankomt.


Extra zorg voor delicate vruchten en bloemen


Voor vijgenbomen en oleanders is de lente het aangewezen seizoen. Een vijgenboom vraagt een warme en beschutte standplaats zodat de vruchten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Tegen december is de plant sterk genoeg om de winter door te komen. Een oleander is dan weer niet vorstbestendig. U plant hem dus best niet in de volle grond maar in een ruime pot. Oleanders verdragen de volle zomerzon maar kunnen niet tegen koude. U haalt uw oleander dus liefst binnen om te overwinteren. Lukt dat niet, bescherm hem dan goed: met een plantenhoes en bladeren of stro op de wortels. Dat geldt trouwens ook voor uw jonge olijfboom, palmboom of vijgenboom in volle grond.

90 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page