top of page
  • Tuincentrum Hollaert

Het kiezen van de juiste bloemen en planten voor een kleurrijke tuin

Breng kleur en leven in je tuin met deze eenvoudige tips

Of je nu een beginnende tuinier bent of al jaren groene vingers hebt, het kiezen van de juiste bloemen en planten is cruciaal om een kleurrijke tuin te creëren. In deze blog begeleiden we je stap voor stap bij het selecteren van de perfecte bloemen en planten voor jouw tuin!

oma en kleidochter in kleurijke tuin

Zonlicht, bodemtype en klimaat

De hoeveelheid zonlicht die je tuin ontvangt, is een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van de juiste planten. Bepaal eerst hoeveel zonlicht elk deel van je tuin krijgt: volle zon, halfschaduw of volledige schaduw.

Het kennen van je bodemtype helpt ook bij het kiezen van geschikte planten. Het is een goed idee om eerst een bodemanalyse te laten doen.

Het lokale klimaat heeft ook invloed op welke planten het goed doen in je tuin. Houd rekening met de winterhardheidzones of plantzones in jouw regio om te bepalen welke planten bestand zijn tegen de winterse kou of zomerse hitte.


Kleurenschema en bloeitijd

Kies een kleurenschema dat je tuin samenhangend en visueel aantrekkelijk maakt. Populaire keuzes zijn:

  • Complementair: Gebruik kleuren die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel, zoals geel en paars, om een levendige en dynamische uitstraling te creëren.

  • Analoge kleuren: Kies kleuren die naast elkaar liggen op het kleurenwiel, zoals blauw en paars, voor een harmonieuze en rustgevende look.

  • Monochromatisch: Gebruik verschillende tinten van dezelfde kleur voor een elegante en verfijnde tuin.


Combineer planten die op verschillende momenten bloeien voor een tuin die het hele seizoen door kleurrijk blijft. Combineer vroege bloeiers zoals krokussen met zomerbloeiende planten zoals rozen en voeg herfstbloeiende planten zoals chrysanten toe.


Variatie in hoogte, structuur en vorm

Variatie in hoogte en structuur creëert diepte en interesse in je tuin. Plaats hogere planten zoals zonnebloemen achterin, middelhoge planten zoals lavendel in het midden en lage bodembedekkers zoals tijm vooraan.


Onderhoudsniveau & winterhardheid

Bedenk hoeveel tijd je aan tuinonderhoud wilt besteden. Kies op basis daarvan ook voor planten die geschikt zijn voor jouw regio.


Favoriete planten of thematuin

Integreer je favoriete bloemen en planten voor een persoonlijk tintje of overweeg een thematuin, zoals een kruidentuin of vlindertuin!


Voor deskundig advies en een ruime keuze aan bloemen, planten en tuinbenodigdheden, bezoek Tuincentrum Hollaert in Kruisem.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page